Jump to content

Welcome to Technics Group PL

Guest Image

Welcome to Technics Group PL, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Technics Group PL by signing in or creating an account.

• Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Recommended Posts

• Root Admin

Czy ktoś miał możliwość porównać oba te korektory dźwięku?

Jedni mówią że 70 to młodszy brat 8058 ale różnią się tylko wizualnie, inni znów że są tylko podobne ale 70 jest dużo lepsza.

52fc79b74adca5739865456c4d97.jpeg

s-l1000.jpg

• Root Admin
9 minut temu, Wieslaw napisał:

Jak dla mnie to żaden nie jest z prawdziwego zdarzenia korektorem, co prawda mam 70 ale tylko dla efektu wizualnego

No z pewnością nie mają startu do takich modeli jak 8020 czy 8065 ale jak sam napisałeś Ty a także spore grono innych ich użytkowników ma je ze względów wizualnych. Nie mniej w takim wypadku można by było porównać czy to faktycznie to samo w podobnym opakowaniu czy też nie.

Witam jestem posiadaczem 8058 lecz niestety mogę go porównać tylko do SH 8066. Ten drugi zdecydowanie lepszy. Natomiast jeśli chodzi o 8058 a  70 to raczej to samo tylko inne obudowy ze względu na zmianę linii odudów Technics-a po 1990r. Mi  osobiście wizualnie podoba się bardziej 8058.

• Root Admin
10 minut temu, Leszek napisał:

Mi  osobiście wizualnie podoba się bardziej 8058.

8058 chyba ma też tą przewagę że lewy i prawy kanał można sterować niezależnie patrząc na zdjęcia bo w 70 idą oba jednocześnie.

• 3 weeks later...

powiem tylko, że udało mi się ostatnio ściągnąć 8058 z Holandii, ponieważ kosztował mniej więcej połowę, tego czego żądają ostatnio sprzedawcy i jest szalenie zawiedziony faktem, iż obudowa jest plastikowa, a nie aluminiowa... Niby ładny, zgrabny, sprawny, fajnie buja, ale zawód jest :P

Dnia 4.02.2019 o 21:58, Gustaw Kruszynski napisał:

powiem tylko, że udało mi się ostatnio ściągnąć 8058 z Holandii, ponieważ kosztował mniej więcej połowę, tego czego żądają ostatnio sprzedawcy i jest szalenie zawiedziony faktem, iż obudowa jest plastikowa, a nie aluminiowa... Niby ładny, zgrabny, sprawny, fajnie buja, ale zawód jest ?

Co Ty gadasz? Kurde, no to jednak się cieszę, że nie kupiłem w końcu... ale bym się rozczarował.

• 5 months later...

Witam, mam obydwa SH-GE70 i SH-8058, nie porównywałem ich nigdy dźwiękowo (brak czasu). Rożnicę wizualne są: począwszy od kolorów oba panele plastikowe 58 występuje w wersji srebrnej i antracyt (standard), 70 tylko antracyt ? Odnośnie regulacji częstotliwości jest tylko jedna różnica 58 ma 16 kHz, pozostałe takie same, natomiast 70 zamiast 16 kHz ma 12,5 kHz. Rożnica jest także w trybie pracy wyświetlaczy 58 oprócz wyświetlania poziomu ustawienia "suwaków" ma spectrum level, czyli "podbijanie", albo zmiana zakresu wyświetlacza, aby przy małej dynamice (słabym sygnale) nie "mregały" tylko najniższe linijki wykresu ale "szalał" cały słupek. 70 ma oprócz ustawienia poziomu suwaków, 3 tryby pracy (bar, dot, peak hold), czyli same paski, pełne i pełne z paskami. Przepraszam za tak lakoniczny opis. Postaram się opisać dokładniej i obfotografować. Ps. mam jeszcze SH-8046 K i S (panele w amelinium) i SH-GE90. Pozdrawiam M.W.

Edited by Matrix73

• Root Admin

Dodam jeszcze że w 8058 można oddzielnie regulować prawy i lewy kanał a w ge70 idą oba kanały jednocześnie przy regulacji.

• 1 year later...

Wniosek chyba nasuwa się sam, że 8058 jest bardziej funkcjonalny. Nie ma tam żadnej plastikowej obudowy! Parametry na papierze ma lepsze od 70-tki. Przy porównaniu generuje mniej szumów.

Edited by Contras

Ja używam 70-kę, bo ładniej wygląda i pasuje mi wizualnie do wieży. 🙂 

A co do meritum, to korektory służą do poprawiania (powiedzmy - tuszowania) niedoskonałości podzespołów audio, szczególnie kolumn głośnikowych, które te 30-40 lat temu były po prostu kiepskie. Audiofil, któremu zależy na jakości, zapewne nie wstawi żadnego korektora w tor, prędzej odłączy całą sekcję regulacji tonów przyciskiem DIRECT na wzmacniaczu...

Jesteśmy na forum technicsa, a nie hi end. Poza tym korektor można mieć i używać okazjonalnie lub prawie wcale, tak jak ja. Kolumny 30-40 lat temu akurat niektóre firmy robiły rewelacyjne. Sam posiadam wysoki model infinity. Zapraszam do sprawdzenia obecnych cen i na forum infinity. Po co korektor do technicsa? Napisałem w innym wątku o błędzie technicsa, stosującym korekcję barwy tonów niefortunnie ulokowaną.

Prawdziwy fan Technicsa chyba nie powinien naprawiać "błędów" Technicsa, bo równie dobrze mógł to być efekt zamierzony. 😉 

A porównywanie hi-endu do "zabawek" z wyprzedaży garażowej nie ma kompletnie sensu. Postęp w elektronice, technologii  i materiałach jest taki, że obecnie sprzęt klasy entry brzmi lepiej od topowych Technicsów z epoki. To samo zresztą dotyczy kolumn głośnikowych.