Jump to content

Welcome to Technics Group PL

Guest Image

Welcome to Technics Group PL, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Technics Group PL by signing in or creating an account.

• Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Bi-Wiring a Bi-Amping

Duke

Recommended Posts

• Root Admin

Bi-Wire (Bi-Wiring) – jest to połączenie dwukablowe polegające na podłączeniu sekcji tonów niskich i średnio-wysokich oddzielnymi przewodami z jednego wzmacniacza.

Bi-Wiring możemy zastosować w przypadku gdy nasze kolumny mają odpowiednią konstrukcję zwrotnicy oraz posiadają odpowiedni do tego terminal z 4 gniazdami głośnikowymi (2 plusy i 2 minusy). W przypadku gdy podłączamy taką kolumnę za pomocą dwóch przewodów należy zdjąć mostek (zworki) łączący gniazda. W przypadku gdy nie korzystamy z Bi-Wiringu należy podłączyć oba gniazda ze sobą zworkami.

Przy Bi-Wiringu zalecane jest używanie przewodów o tej samej konstrukcji. Kable podłączamy do jednego wyjścia we wzmacniaczu.

Bi-Wiring ma na celu eliminację wzajemnych oddziaływań obu głośników na siebie co zapobiega propagacji zniekształceń w obu pasmach.

bi-wiring.png

Ten sposób podłączenia eliminuje zakłócenia sygnału między obydwoma głośnikami (torami) i niskim zakresem głośników (woofer), co pozwala uzyskać dźwięk wyższej jakości.

W celu podłączenia zestawów głośnikowych w układzie bi-wiring dostosowanych do tego typu połączeń, podłącz gniazda SPEAKER B (lub SPEAKER A) do zacisków głośników wysoko i średniotonowych, zaś gniazda SPEAKER A (lub SPEAKER B) do gniazd głośników niskotonowych.

Connect_biWiring.png

Bi-Amp (Bi-Amping) – jest to połączenie dwukablowe polegające na podłączeniu sekcji tonów niskich i średnio-wysokich oddzielnymi przewodami do dwóch oddzielnych wzmacniaczy mocy.

Bi-Amping stosowany jest zazwyczaj w systemach estradowych gdzie potrzebna jest duża moc i dobra kontrola nad sygnałami w odpowiednich pasmach. W warunkach domowych rzadko spotykany. Wynika to z tego, że posiadanie większej ilości wzmacniaczy, urządzeń filtrujących, oraz odpowiednich kolumn znacznie przewyższa koszty nad uzyskanym efektem. Jednak jeżeli komuś zależny na lepszej kontroli nad separacją pasm i nie obawia się kosztów to takie połączenie pozwala uzyskać dobry efekt końcowy.

bi-amping.png

• Duke pinned this topic
  • 1 year later...
  • 3 years later...

W moim obecnym zestawie, Bi-Wiring sprawił jakby wzmacniacz lepiej kontrolował kolumny, mam wrażenie jakby inaczej się wszystko zachowywało podczas podgłaśniania,troszkę większy "kop", ciężko mi to opisać, ale powiem tak,że podłączyłem w ten sposób ponieważ posiadałem kable,ale jeśli ktoś ma specjalnie kupować i ma wzmacniacz niższej klasy to myślę,że chyba nie ma sensu, Bi-Amp może dać lepsze rezultaty lecz nie próbowałem.