Jump to content

Welcome to Technics Group PL

Guest Image

Welcome to Technics Group PL, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Technics Group PL by signing in or creating an account.

• Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Wysoka prędkość odtwarzania rs-bx747

Borysman

Recommended Posts

Witam. 

Po wymianie rolki capstanu prędkość odtwarzania zwiększyła się jakies 3 razy. Nie wiem, czy mogłem coś uszkodzić przy wymianie? Wcześniej wszystko było ok, teraz nie da sie słuchać, nawet po wyświetlaczu widać ze sekundy zbyt szybko lecą. Rolka na pewno jest odpowiednich rozmiarów i jest taka sama, wymieniłem bo na niektórych kasetach stara zeschnięta rolka po prostu się slizgała. 

Miał ktoś podobny problem? Chciałbym to naprawić sam w miarę swoich możliwości, lecz nie wiem gdzie szukać :(

• 1 month later...

Niestety nie. Mam dobrego fachowca, ale zadeklarował ile mniej więcej może kosztować naprawa, a że mam trochę ograniczony budżet chciałbym spróbować na razie samodzielnie to naprawić. Jakieś sugestie?

Kurcze, pewnie jakiś kondensator albo inna pierdoła ale nie wiem gdzie szukać problemu :/

Sprawdź czy dwa kable z boku mechanizmu sa wpięte w gniazdo stabilizacji. Druga możliwość, może być pęknięty któryś kołek mocujący płytę z cewkami. Jeśli tak, to będzie za duża odległość koła magnetycznego od płytki stabilizatora. Taka usterka objawia się wysokimi obrotami przy odtwarzaniu

Edited by Robitrans

Ok, sprawdziłem grupę przez fb żonki ;) 

Spróbuję zacząć od wymiany tych kondensatorów.

Tylko pytanie czy ktoś może podać parametry tych dwóch kondensatorów? Deck mam obecnie poskładany do kupy, wolałbym najpierw kupić kondensatory żeby je mieć już na podmiankę. 

received_5854839004592673.jpeg

• 2 months later...
Posted (edited)

Ja mam ten sam problem. Kolego udalo Ci się go rozwiacać? Ja niestety nie mam FB.:(( Może ktoś podrzucić co tam napisali? Ewentualnie podrzuci ktoś linka do tej grupy na priva?

Edited by draxterix

Posted (edited)

Witam,

U mnie problem został rozwiązany. Po wymianie kondensatorów SMD

C203/204 - 10uF/16V
C209/210/211 - 10uF/25V

urządzenie działa prawidłowo. Warto przed włożeniem płytki na swoje miejsce sprawdzić pobliski tranzystor. U mnie padł a skutkowało to tym że podczas przewijania nie zwiększał obrotów chodź na wyświetlaczu zapalała się kontrolka szybkiego przewijania. Także moje urządzenie działa. Koledze życzę udanej naprawy  Podejrzewam że u kolegi "leży" to samo. 

Ja zamiast 10uF/16V włożyłem 10uF/25V gabaryty te same a napięcie większe.

Edited by draxterix