Jump to content

Welcome to Technics Group PL

Guest Image

Welcome to Technics Group PL, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Technics Group PL by signing in or creating an account.

• Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

[Porada]Korektor dźwięku - podpinanie

Duke

Recommended Posts

• Root Admin

W tym poście chciałbym poruszyć temat jak poprawnie podpiąć korektor (equalizer) pod wzmacniacz.

Jesli wzmacniacz posiada "Tape monitor"

FB_IMG_1566601556745.jpg

Podłączenie korektora pomiędzy Pre Amp a końcówkę mocy.

Nie zaleca się podpinać w ten sposób korektorów z widmem graficznym, ponieważ przy niskim natężeniu dźwięku nie będzie go w ogóle widać.

Jeżeli komuś na tym nie zależy to nie ma przeciwwskazań.

Screenshot_20190824_011905.jpg

Ostania możliwość to podpięcie kaskadowe, które sprawdza się gdy chcemy podpiąć więcej niż jeden korektor np. SH-GE70 +SH-GE90

received_243936807921834.webp

• 4 weeks later...

Mam pytanie czy schemat nr  2 połaczenie  korektora miedzy preamp a amp  to ma  wpływ na jakość dzwieku niż w schemacie 3 czy jest to bez róznicy ? ja mam Kenwooda  korektor wpięty  do sterownika na AUX i ze sterownika dopiero idzie na 2 wzmacniacze

Edited by Gregory

• 4 months later...
  • 6 months later...
  • Root Admin
Dnia 27.08.2020 o 14:29, Jarosław Świderski napisał:

Wszędzie jest pokazane jak podłączyć jedno źródło dźwięku a jeżeli chcemy podłączyć kilka źródeł? Na przykład CD, TUNER i odtwarzacz strumieniowy?

Źródło przecież wybierasz we wzmacniaczu, tam podłączyć musisz CD, tuner itp

Źródłem dla EQ jest Tape, a EQ podłączasz do wejścia Tape we wzmacniaczu. Reszta pracuje w pętli (Tape monitor)

• 4 months later...

Ja out z korektora mam podłączone do in direct w przedwzmacniaczu. Reszta z korektora oprócz playbeck w gniazdach equalizer w przedwzmacniaczu. Ma to tę zaletę, że mamy możliwość ominięcia regulatorów barwy przedwzmacniacza i możemy korygować także sygnał cyfrowy (optical i coaxial). A nic nie tracimy w stosunku do tradycyjnego podpięcia. No i jest to sygnał do korekcji bezpośrednio z końcówki. Głośność nie ma wpływu na poziomy na wyświetlaczu.

Edited by Contras

Dodam jeszcze, że technics w swoich wzmacniaczach, a ściślej przedwzmacniaczach z uporem maniaka stosuje nieprawidłową korekcję tonów niskich i wysokich na skrajach słyszalnego pasma. Dół 20hz i  góra 20khz. Z takimi wierzchołkami paraboli trudno znaleźć inną firmę. Odstręcza to od stosowania takiej korekcji. Dużo lepiej byłoby 100/200hz na dole i 8/10khz na górze. Albo tak jak jest to np. świetnie zrealizowane przez kenwooda w basic c2 (turnover).

• Like 1

• 3 weeks later...

ave . Mam pytanie i problem. Podłączyłem wszystko zgodnie z instrukcją, chodzi mi o equalizer. podłączenie przez Tape 1 Tape2. kiedy odtwarzam to mam wykres tylko na jednym oknie, i mam możliwość korekcji dźwięku , ale gra mi tylko 1 kolumna przy funkcji Tape Monitor. Kiedy jest wyłączona grają dwie kolumny, jeden wskaźnik korektora, ale nie ma możliwości regulacji, co jest nie tak?

wszystko gra, oprócz tego, że jak odtwarzam przez tape monitor, wówczas mam ręczną regulację korektora, ale mam tylko wyjście na jedną kolumnę? jak bez tape monitor, 2 grają, ale nie mam możliwości regulacji korektora, zamieniłem chinche, czyli czerwony na biały w gniazdo i to samo

• Root Admin

W takim razie jest coś nie tak w ampli.

Nie masz kogoś znajomego w okolicy aby podłączyć pod inny amplituner lub wzmak swój korektor aby wyeliminować błąd?

• Root Admin

Wiadomość wygenerowana automatycznie.

Temat został sklasyfikowany jako "Porada" oraz przypięty dla łatwiejszego wyszukania go w gąszczu innych tematów.

Administracja Technics Group PL

• 1 month later...
  • 6 months later...
  • Root Admin
W dniu 17.10.2021 o 14:21, Lylas1 napisał:

Jak prawidłowo podłączyć procesor dźwięku SH-GE 90 z amplitunerem SA-EX 140 ? CD gra przez procesor a jak przełączam na Tuner to przestaje 

A gdzie masz go podłączony w ampli?

• 1 year later...

Pytanie z innej nieco beczki. 

Co pierwsze, procesor czy EQ? 

Eq  Technics SH E50 od 25Hz do 16kHz 

Procesor Technics SH E85 od 63Hz do 12,5kHz

Pytanie czy wogole jest różnica? 

• 2 weeks later...